Ebeveynler Kekeleyen Çocuklarla Nasıl Konuşmalı?

 

Günümüzde 2 ila 6 yaş arasındaki çocukların geçici bir kekemelik döneminden geçmesi oldukça yaygındır, Bu çoğu çocuğun konuşma ve dil gelişimini geçirdiği zaman olaran bilinmektedir.

Tüm çocukların yaklaşık %5'i hayatlarında bir kaç haftadan birkaç yıla kadar değişen bir süre boyunca kekeler. Çocukların yaklaşık %8'i kekemelikten kurtulur.

Ger ikalan çocuklar için kekemelik özellikle ebeveynleri bakıcıları ve öğretmenlerinden gerekli desteği alamıyorlarsa eğer, onu konışma terapisine, kekemelik önleyici araçlara ve benzeri durumlara yöneltebilirsiniz.

Dünyada bir çok çocuk genel olarak kekemelik konuşma güçlüğü olarak adlandırılan dertten muzdariptir ve bunu önlemek için aile bireyleri olarak sizlerinde sorumlulukları bulunmaktadır.

Çocuğunuz ister 6 yaşından küçük, ister uzun yıllardır kekemelik yapıyor olsun, bir ebeveyn olarak onun bu zorluğu nasıl algıladığı ve kendisini bununla baş etmeye veya üstesinden gelmeye nasıl hazırladığı konusunda çok önemli bir rol oynayabilirsiniz.

Kekeleyen bir çocukla nasıl konuşulacağını öğrenmek önemlidir. Erken yaşlardan itibaren konuşma akıcılığının desteklenmesine yardımcı olabilir. Çocuklar kekemeliği nasıl durduracaklarını veya kendi başlarına nasıl yöneteceklerini çözemezler .

Ebeveynler Kekeleyen Bir Çocuğa Nasıl Yardımcı Olur?

Aşağıda anne babaların ve evdeki diğer yetişkinlerin kekeleyen çocuklarla konuşmaları için en iyi yollardan bazıları listelenmiştir.

Kekeleyen Bir Çocukla Konuşurken Biraz Yavaşlayın

Kekeleyen bir çocukla konuşurken veya onunla iletişim kurarken acele etmemeye çalışın. Konuşurken sık sık ara verdiğinizden emin olun. Çocuğunuz bir cümleyi bitirdikten hemen sonra veya siz konuşmaya başlamadan önce birkaç saniye beklemek iyi bir fikirdir. “Yavaşla ” veya “Tekrar dene ” gibi yorumlarla yanıt vermek yerine, yavaş, rahat ve rahat bir konuşma modeli oluşturmaya çalışmalısınız. Kekeleyen çocukların bu şekilde daha rahat hissetmeleri daha olasıdır. Davranışınızı gözlemleyecek ve rahat konuşmayı taklit etmeye çalışacaklardır.

Kekeleyen Bir Çocuğu Dinlerken Tamamen Hazır Olun

Evde kekeleyen bir çocuğa yardım etmenin en iyi yollarından biri, tüm dikkatinizi mümkün olduğunca uzun süre ona vermektir. Çocuğunuz konuşurken, “gerçekten dinlediğinizden” emin olun. Evet, o her konuştuğunda her şeyi bıraktığınız anlamına gelmez. Ancak çocuğunuzu dikkatle dinlediğiniz zamanların sayısını artırmak için çaba göstermelisiniz.

Örneğin, bir fikrini paylaşırken, soru sorarken veya oyun alanında ya da okulda yaşadığı bir deneyimi anlatırken sohbet etmek gerçekten ilginizi çekebilir.

Aynı Anda Çok Fazla Soru Sormaktan Kaçının

Çocuğunuzla etkileşim kurarken soru sormakta bir sakınca yoktur. Çocuk yetiştirmenin normal bir parçası. Ancak, çocuğunuz bir kekemelik döneminden geçiyorsa, aynı anda birden fazla soru sormaktan kaçınmanız önerilir.

Çocuğunuzun her seferinde bir soruya cevap vermesini bekleyin. İkinci soruyu bırakmadan önce konuşmasına izin verin vb.

Aile Üyeleri Birbirleriyle Konuştuğunda Daha Az Kesinti Sağlayın

Sık kesintiler kolayca zaman baskısına neden olabilir. Kekeleyen çocuklar, aynı anda konuşan/dinleyen birden fazla kişi varsa, sohbete katılmakta zorlanabilir.

Kekeme bir çocuk için, ebeveynleri ve diğer aile üyeleri sırayla konuşup dinlerse , konuşmak, bir sohbete katılmak veya yoruma yanıt vermek daha kolaydır .

Bu, kekemelik veya kekemeliğin üstesinden gelmeye çalışan bir çocuk için rahat konuşma modelinin bir parçasıdır.

Çocuğunuz çok suskun olduğunda önemli detay

Çocuğunuzu çok konuşkan olmadığı günlerde konuşmaya zorlamayın. Stresli oldukları için olabilir. Duygusal çatışmalar, hastalıklar ve diğer travmatik deneyimler kekemeliği çocuğun kimseyle konuşmak istemediği noktaya kadar ağırlaştırabilir. Çocuğunuz tekrar konuşmaya istekli olana kadar sabırla bekleyin.

Kekeleyen Bir Çocuğun Güvenini Arttırın

Kendine güvenen çocuklar hayatın zorluklarını daha kolay üstlenebilirler. Çocuğunuzun çeşitli alanlarda (konuşmayla ilgisi olmayan) güvenini, sürekli olarak doğru yaptıkları şeyler konusunda pekiştirerek geliştirebilirsiniz.

Örneğin, problem çözme, dakiklik, temizlik, organize olma, atletik beceriler, iyi el yazısı, gözlem becerileri, bir şeyleri ezberleme yeteneği gibi güçlü yönleri övebilirsiniz.

Sadece “Bu harika ” demek yerine “Vay canına, bu işte gerçekten iyisin”, “Bunu çok hızlı öğrendiğine çok sevindim” gibi daha açıklayıcı ifadeler kullanmaya çalışın. Seninle gurur duyuyorum." gibi.

'Kekeme' veya 'Kekemelik' Kelimesini Kullanmalı mısınız?

Küçük bir çocukla veya onun önünde başka biriyle konuşurken 'kekeme' veya 'kekeme' kelimelerini kullanmamak iyi bir fikirdir. Bununla birlikte, "bazen takılıyor" gibi daha açıklayıcı kelimeler kullanabilirsiniz.

Ancak çocuğunuz kekemelik veya kekemelikle başa çıkması gerektiğinin zaten farkındaysa, ailedeki diğer herkesin tam olarak yani kekemelik kelimesini kullanmaktan kaçınması bir anlam ifade etmeyecektir.

Çocuğunuz kekemelik, için  okulda karşılaştığı zorluklar ve ilgili konular hakkında konuşmak isterse, dinlemeye ve tartışmaya istekli olun.

Çocuğunuz Kekelediğinde

Çocuğunuz kekelediği zaman, akıcı bir şekilde konuştuğu zamana kıyasla farklı davranmayın. Bu sadece bir kekemeyi daha bilinçli yapar. yardımcı olmuyor.

Kekeleyen bir çocuktan (takılıp kaldığında) durmasını ve baştan başlamasını istemeyin. Sakin olun ve aksaklıkları kabul edin.

“Bu senin için zordu , biliyorum” veya “Merak etme , üzerinde birlikte çalışacağız” gibi şeyler söyleyebilirsin.

Çocuğunuz bir cümlenin ortasında kekeledikten hemen sonra, az önce söylediği cümleyi tekrarlayabilirsiniz. Bu, çocuğun söylediklerini anladığınızı bilmesini sağlamaya yardımcı olacak ve “konuşurken takılıp kalma” hafızasını azaltacaktır.

 

Yorumlar

  1. Omegle ile canlı sohbet odalarına giriş yaparak en eğlenceli Omegle sohbetini gerçekleştirin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder